Nie miałam czasu za zakupy, więc zrobiłam pyszne danie z zapasów. Przepis na ekspresowy makaron

Dodano:
Makaron z brokułem i kukurydzą Źródło: Shutterstock / A_Lein
Z makaronu można szybko przygotować wiele smacznych potraw. Ostatnio zrobiłam z niego awaryjne danie. Wykorzystałam przy tym kilka składników, które znalazłam w zapasach. Było proste, smaczne i lekkie.

Czy czasami zdarza wam się, że lodówka świeci pustkami, ale po pracy wcale nie macie ochoty robić zakupów? Ja tak mam zwłaszcza w czasie upałów. Wtedy zaczyna się kombinowanie z obiadem. Jak z tego, co zostało w domowych zapasach wyczarować coś smacznego? Tu zwykle z pomocą przychodzi mi makaron. Sos do niego da się zrobić z prostych składników, choćby takich jakich użyłam ostatnio. Danie wyszło apetyczne, lekkie i smaczne.

Pomysły na proste dania z makaronu

Najprostszym pomysłem na danie z makaronu jest podanie go z sosem. A z czego zrobić sos? Na przykład z pomidorów, cukinii, bakłażana, boczku i cebuli, szynki i brokułu czy ryby i śmietany. Możliwości jest dużo, a zasada przygotowania podobna. Przyrządzenie sosu warto zacząć od podsmażenia na oliwie posiekanej cebuli lub czosnku. Potem trzeba dodać pozostałe, pokrojone składniki, całość podsmażyć i krótko poddusić. Z wieloma składnikami dobrze będą komponowały się zioła, do niektórych można dodać słodką śmietankę i całość chwilę poddusić.

Jak zrobić makaron z kukurydzą i ziołami?

Przygotowując to danie, najpierw nastaw makaron, a potem zacznij robić sos. Dzięki temu makaron i sos będą gotowe w tym samym czasie.

Przepis: Prosty makaron z kukurydzą

Danie obiadowe z makaronu, kukurydzy, ziół i śmietanki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
610 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu wstążki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanych ziół, np. bazylii i natki pietruszki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 50 g startego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronW garnku zagotuj wodę, posól ją. Wsyp makaron, zamieszaj, gotuj na średnim ogniu o minutę krócej, niż to zaleca producent na opakowaniu. Makaron odcedź, pozostawiając trochę płynu z gotowania makaronu. Wsyp go do garnka.
  2. Przygotowanie sosuNa patelni podgrzej oliwę. Dodaj do niej ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość chwilę przesmaż, by czosnek puścił aromat. Teraz wlej do niego śmietankę i dodaj kukurydzę. Całość gotuj na małym ogniu 2-3 minuty. Dodaj posiekane zioła, sól i pieprz, całość zagotuj.
  3. Serwowanie makaronuDo garnka z makaronem dodaj sos. Całość wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu kilka minut. Potrawę cały czas mieszaj. Przed podaniem posyp ją parmezanem i ewentualnie świeżymi ziołami.

Jak podać makaron z sosem, by był smaczny i apetyczny?

Makaron polany sosem może dobrze prezentuje się wizualnie, jednak w daniu bardziej chodzi o smak. A ten najlepiej jest wydobyć, gdy do sosu na patelni doda się ugotowany makaron lub do garnka z odcedzonym makaronem doda się sos. Teraz całość trzeba wymieszać i podgrzewać, mieszając, aż danie będzie gorące. Potem wystarczy rozłożyć je na talerze, posypać np. startym parmezanem i ewentualnie posiekanymi ziołami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...